In het dieet bij een (top)sporter vinden we vaak sportdranken, energydranken, gels en veel koolhydraten bij de voeding. Dit zijn zeer veel suikers die dagelijks door de mond gaan. Hierbij komt vaak nog eens kijken dat sporters last hebben van een droge mond en bij overtraining een uitputting van het immuunsysteem.

Deze zaken kunnen allemaal bijdragen tot een slecht gebit, zoals cariërs (gaatjes), Erosie (slijtage van tandglazuur), gingivitis (tandvleesontsteking) en parodontitis (verergerde tandvleesontsteking).

Bijvoorbeeld, uit de eerdere onderzoeken bleek het volgende:
Olympische Spelen Londen in 2012, onderzoek onder 302 deelnemers:

  • Caries: 55%
  • Erosie: 45%
  • Gingivitis: 70%
  • Parodontitis: 15%

Uit andere onderzoek blijkt dat de mondverzorging van topsporters er slechter voorstaat dan die van de rest van de bevolking. Dit onder andere door de vele calorieën die ze binnen moeten krijgen en dan kiezen voor sportdranken of andere producten met veel suiker. Atleten hebben ook vaak een droge mond, wat een vruchtbare bodem is voor mondziektes.

Zwemmers hebben dan nog een ander gevaar waar ze op moeten letten. Chloorwater bevat een hogere zuurgraad waardoor met name de voortanden van zwemmers er onder moeten lijden door erosieve slijtage.

Gevolgen van een slecht gebit voor (top)sporters: ze kunnen ervoor zorgen dat je trainingen mist, omdat je naar de tandarts moet of pijn hebt. Het kan ook kan invloed hebben op je slaap, terwijl dat juist zo belangrijk is om te blijven presteren. Daarnaast hebben we steeds meer bewijs dat atleten met een slechte mondgezondheid meer kans hebben op blessures.

Dus als je maar maximaal een uur sport, kun je beter jouw koolhydraat en vocht reserves aanvullen met bijvoorbeeld water en een banaan. Sportdrank blijkt geen toegevoegde waarde te hebben binnen deze tijdsperiode. 

Als je toch behoefte hebt aan sportdrank probeer je best zoveel mogelijk in 1x te drinken en niet te spoelen met de drank. Spoelen levert namelijk nog veel meer schade op. Wel is het verstandig om na het drinken van een sportdrank je mond even te spoelen met water. Die haalt het hardnekkigste laagje van de tanden af!

6 tips voor een gezonde mond

  1. Poets je tanden met fluortandpasta . Doe dit voor je ontbijt of een half uur na het eten. Dat is het beste voor het glazuur van je tanden.
  2. Flos of stook tussen je tanden. Door goed te poetsen krijg je zestig procent van je gebit schoon, de andere veertig procent ligt tussen je tanden. Gebruik een houten stoker om de ruimte tussen je tanden schoon te maken. Past dit echt niet? Gebruik dan flosdraad.
  3. Ga minimaal twee keer per jaar naar de tandarts. Ook als je geen pijn hebt, is een check-up geen overbodige luxe.
  4. Eet niet meer dan zeven keer op een dag. Elke keer dat je eet of drinkt, wordt het glazuur van je tanden een beetje aangetast. Als je de hele dag door eet, krijgt je mond niet de kans om te herstellen. Te regelmatig eten en drinken van suikers tast je gebit aan.
  5. Drink zo min mogelijk frisdrank en vruchtensap. Water, melk en thee zijn minder zuur en dus beter voor je tanden.
  6. Rook niet. Roken is nefast voor je tanden. Het verstoort de weerstand van je tandvlees.

Fysiopromo. (2019, September 23). Opgehaald van Tandartspraktijk de Wolvenstraat: https://tandartsindejordaan.nl/2019/09/23/tandschade-sporten-amsterdam-jordaan/
Ipenburg, S. (2018, September 27). Sporters opgelet: vergeet je tanden niet. Opgehaald van Gezond nu: https://gezondnu.nl/dossiers/gezondheid/spijsverterings-aandoeningen/tanden-kiezen-en-gezond-tandvlees/sporters-opgelet-vergeet-je-tanden-niet/
Steverink-Jorna, L. (2018, Oktober 15). De oorzaak van aandoeningen in de mond onder sporters. Opgehaald van Dental info: https://www.dentalinfo.nl/thema-a-z/parodontologie/de-oorzaak-van-aandoeningen-in-de-mond-onder-sporters/

Telefoon

Adres

Leo D’Hulsterlaan 4

B-8700 Tielt