Vitamine D tekort komt bij vele mensen voor. Dit gebeurt voornamelijk in de winter als we geen vitamine D genoeg krijgen via het zonlicht. Het tekort komt ook voornamelijk voor bij zwangere vrouwen, oudere mensen, mensen met een donkere huidskleur en mensen met obesitas.

Wat doet vitamine D?

Vitamine D bevordert de opname in het lichaam van calcium en fosfor uit de voeding. Deze vitamine is belangrijk, omdat hij een rol speelt bij de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt deze een rol bij de spierfunctie en het immuunsysteem.

Wat zijn de bronnen van vitamine D?

Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Zonlicht is de belangrijkste bron. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken.

Vitamine D zit ook in eten:

Het zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Vlees, eieren en champignons leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. Een aantal voedingsmiddelen zijn verrijkt met vitamine D, maar dit is in geringe mate, zoals ontbijtgranen, melkproducten en halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie). In roomboter zit van nature vitamine D, maar veel minder dan wat er wordt toegevoegd aan margarines en halvarines.

De gevolgen van een teveel aan vitamine D

Het lichaam kan schade oplopen door een langdurige te hoge inname van vitamine D. Dit gaat onder andere over het hart, de nieren en de bloedvaten. Verder veroorzaakt een hoge inname van vitamine D misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust en obstipatie. Deze nadelige effecten van een langdurige te hoge inname zijn echter wel zeer zeldzaam.

De gevolgen van een tekort aan vitamine D

Door een langdurig tekort aan vitamine D verlopen de processen van calcium en fosfor opname trager. De gevolgen hiervan zijn rachitis (Engelse ziekte, een skeletafwijking) bij kinderen en verweking van de botten (osteomalacie) bij volwassenen. Een tekort aan vitamine D kan osteoporose veroorzaken. Osteoporose is botontkalking die op latere leeftijd optreedt en die vooral bij vrouwen de kans op botbreuken verhoogt. Studies bij oudere vrouwen tonen aan dat extra vitamine D, aanvullend op de dagelijkse voeding, het risico op botbreuken verkleint. Hiernaast kan een ernstig gebrek resulteren in spierzwakte en spierkrampen.

Behoeftes  
 LeeftijdVitamine D (mcg)
Kinderen0 t/m 3 jaar10
   
Volwassenen4 t/m 49 jaar10
 50 t/m 69 jaar10
 70 jaar en ouder20
 zwanger10

Telefoon

Adres

Leo D’Hulsterlaan 4

B-8700 Tielt